-

| 0 yorum ]
Sponsorlu Bağlantılar

Eski bir konu vakt-i zamanında kafa patlatmışız...

soru: çay bardağını çay bardağı yapan çay mıdır yoksa bardağın şekli midir?

İştirak ederseniz sevinirim.

Bence bardağın şekli...
Çünkü o bardaklar "çay bardağı" ismiyle satılıyor ve belirli bir şekilleri var...

Çayı istersen su bardağına da koyabilirsin... Bu kişinin kendi seçimidir...
Ama benim için bardağın şeklidir çaybardağını çay bardağı yapan...

Aynı şey kahve fincanları içinde geçerli... Hatta şarap kadehi... İki bardağında kendine has şekilleri vardır ve onların o sıvıya özel bardaklar olduğunu belli eder...

Şekli önemli bence çayı çay yapanda o kendine has şeklidir ben kulplu bardaklardan ya da fincandan içmeyi sevmem o küçük bardak olacak illa benim için...

Bence çay bardağını "çay" bardağı yapan,çaydır...
O bardak "çay içmek,çay doldurmak" için kullanılıyorsa -genel olarak- ona "çay bardağı" deniyordur...
Eğer onu çıkarırken,kahve içmek için kullanılsaydı ilk olarak ve çoğunlukta,kahve bardağı diyecektik...
Tıpkı,kahve fincanına "çay bardağı" diyemeyeceğimiz gibi,çay bardağının da bilinen ve yaygınlaşan adı da "çay"dan kaynaklanıyor bence...

Bence çay bardağının şeklidir. Çayı su bardağına koyarsak, çayı su bardağından içmiş oluruz. Fincana koyarsak, fincandan içmiş oluruz. Çay bardağından rakı içerler mesela içine rakı girse de çay bardağı çay bardağıdır.

Çay bardağı çayın varlığıyla oluşturulmuş bir nesnedir.Başka bir deyişle çay bardağı insanların gereksinimleri için vardır.Bu sözün altını çizmek önemli.Çay bardağı çay olduğu için çay bardağı ismini almıştır.Su bardağı da su olduğu için adını su bardağı olarak almıştır.Fakat çayın varlığı çay bardağının varlığından bağımsızdır.Başka bir deyişle çay bardağı olduğu için çay yoktur.Zaten çay bardağı çayın olmasından dolayı oluşturulmuş bir nesnedir.Burası tartışılmaz gir gerçek.Mesela başka bir örnek.Buna benzer ama vereceğim emsal biraz daha farklı.Zamanın varlığı saatlere bağlı değildir.Saat olmasada zaman herzaman ilerler,durağan değildir.Saat insanların gereksinimleri için ortaya çıkmıştır.Yani saatin varlığı zamandan bağımsız değildir ama zamanın varlığı saatten bağımsızdır.Dünyadaki her saatçide saatin olduğunun bir ispatıdır.Çay ve çay bardağı arasındaki ilişkide bu bence.Çayın varlığı çay bardağını bağlı değildir fakat çay bardağının varlığı çayın varlığına bağımlıdır.Çay bardağının tasarımı çaya göre düşünülmüş ve yapılmıştır.Çay bardağından su içmek veya su bardağından çay içmek bireyin kişisel tercihiyle ilgili olup çayın veya çay bardaığının birbirileriyle olan ilişkilerinden apayrı bir konudur bence.Pekela ben su bardağından da çay içebilirim.Hatta bunu yapan birçok kişi var.Fakat neden tasarımı gereği su bardağı çay bardağından farklı sorusunu düşünüyorum.Su bardağı daha geniş.İnsanlar suyu tüketirken çaya nazaran daha fazla miktarda tüketirler.Bu yüzden su bardağının kapasitesi çay bardağından daha büyük diye düşünüyorum.İnsan hayatına bir kolaylık kazandırmak için.Çay bardağı genel olarak çay için kullanılmıştır bu yüzden adına çay bardağı denmiştir.Sornun cevabı insanların gereksinimleridir.

İki görüşüde tam olarak paylaşmadığımı söyleyerek aranıza katılıyorum bende..

Çay bardağını çay bardağı yapan sadece şekli olsaydı ismine çay bardağı denmesinin hiç bir mantiği olmazdı.O halde çay kelimesinin bu isimde işi ne?Kaldı ki çay bardağının şekil olarak iki üç çeşidide var..

Diğer yandan çay bardağını çay bardağı yapan çay değildir.Çünkü çay bardağından sadece çay içmeyiz.Eğer çay bardağını çay bardağı yapan çay ise su bardağını su bardağı yapanda sudur.Bu durumda suyu su yapanda su bardağıdır ki bu saçma olur..Çay bardağını çay bardağı yapan çay değildir.Çayı çay yapanın çay bardağı olmadiği gibi.Eğer bu önermeye katılıyorsak tamamla ve karşılıklı bağlılık esasını kabul ediyoruz demektir."Yani çay bardağını çay bardağı yapan çaydır.Çay olmazsa çay bardağıda olmaz".Diğer yandan çay bardağı olmadan da çay olmuyor demek istemiş oluruz.Bu varlıkların biribirinden bağımsız olamayıcağı kanısındayız demektir.Oysa varlıkları biribirnden bağımsızdır.Çay bardağını çay bardağı yapan çaydır önermesinin doğru olabilemsi için çay bardağının çay için üretilmesi gerekmektedir.

Bana göre Çay bardağını çay bardağı yapan çay değil insanların geresinimleridir.İhtiyaçtan dolayı çay bardağı ortaya çıkmıştır.Çay bardağı ayrıca sadece çay içmek için kulalnılmaz.Çayda sadece çay bardağında içilmez.

Bu durumda bence çay bardağını çay bardağı yapan çay değil;çay bardağına çay bardağı denmesinin sebebi çaydır.Ve onun şeklidir.

Kuşkusuz bu sorunun kesin cevabı bardak öncemi üretildi yoksa bir bardak sadece çay içmek içinmi üretildi sorusunun cevabıyla ilişkilidir

0 yorum

Yorum Gönder