-

| 0 yorum ]
Sponsorlu Bağlantılar

İdeolojilere dayalı sistemler çok uzun mücadeleler sonucu ve çok derin fikir çalışmaları sonucunda şekillenirler. Bunların en basit şekilde açıklanması bile ciltlerce kitap tutabilir.
Bir rejimin ne olduğu konusunda benzetmelerle açıklama yapılır...
Bazı örnekler epeyce meşhurdur. Bu örneklerde "inek"lerden örnek verilir. Sistemlerin mülkiyet konusuna nasıl yaklaştığını anlatır:

Sosyalizm: İki ineğiniz varsa, birisini komşuya verirsiniz. Ama ineklerin zayıf olanı size kalır.

Komünizm: İki ineğiniz varsa, devlet ikisini de alır ve size süt verir. Ama bütün ineklerinizi verdiğiniz hâlde yeteri kadar süt alamazsınız.

Faşizm: İki ineğiniz varsa, devlet ikisini de alır ve size süt satar. Sattığı süt de bozuk çıkar. İtiraz ederseniz, sizin süt içmenizi yasaklar.

Nazizm: İki ineğiniz varsa, devlet ikisini de alır ve sizi kurşuna dizer. Eğer inekler verimsiz ise, onları da kurşuna dizer.

Teokrasi: İki ineğiniz varsa, devlet ikisini de alır, siz süt duasına çıkarsınız.

Bürokrasi: İki ineğiniz varsa, devlet ikisini de alır, birini öldürür, sütü pahalıya üretip, ucuza satar, kovayı da devirir. Önemli değildir, çünkü kova da zâten deliktir.

Demokrasi: İki ineğiniz varsa, ikisi de greve girer. Siz de sütsüz kalırsınız. Hem inek sahibi olup hem de süt içemezsiniz.


Bunlara başkaları da eklenebilir. Örneğin bazı ülkelerdeki
rejimler de:

Irak: İki ineğiniz varsa, birisini direniş örgütleri diğerini de koalisyon kuvvetleri alır. Direniş örgütü sizden fidye ister. Sonra koalisyon kuvvetleri tutukladığı ineği öldürür. Sonra sizi bir suç şebekesi kaçırır ve ineğinizden sizin için fidye ister.

İran: İki ineğiniz varsa, devlet birisini alır, sütünden, etinden ve derisinden plutonyum, kemiklerinden de nötron çıkarmaya çalışır. Size kalanın ise mölemesini yasaklar. Mölerse kırbaçlar, mölemezse tutuklar. Möleyinceye kadar kırbaçlar.

Ermenistan: İki ineğiniz varsa, zâten açlıktan ölürler. Şansları yoksa ölmezler. Dürüst olmak lâzım, asla iki ineğiniz olmaz. Olursa ülke ekonomisinin yıldızı olursunuz.

GKRY: İki ineğiniz varsa, önce sizi ve iki ineğinizi Rum Millî Muhafız Ordusuna alırlar, terhisten sonra birisini ara bölgeye sokup protesto eylemi yaptırırlar, diğerine kesip ???Türkler kesti“ diye propaganda yaparlar. Şâyet çok severlerse kesmezler, siyâsete sokarlar.
Avrupa Birliği; İki ineğiniz varsa, size bir ineğinize süt ürettirip diğer ineğinizin piyasa dengesini bozmaması amacıyla süt üretmemesi için para öderler. Diğer ineğiniz ile süt üretmezseniz ceza keserler. Bu arada bir ineğinizden yün diğerinden yumurta üretmenizi isterler. Bunun mümkün olmadığını anlatsanız da ikna olmazlar. Sıklıkla inek haklarını savunan dernekler evinizin önünde protesto gösterisi yapar. Derken iki ineğinizi de deli inek hastalığı ihtimâli üzerine öldürürler ve size onların yerine, ekmeniz için domates tohumu verirler.

Eğer AB’ye tam üye değil de, aday iseniz; İneğinizin birisini salmanızı isterler. Kalan ineği de kendi inekleri ile rekabet edememesi için açlıktan öldürürler. Sonra süt fiyatını artırıp size süt satarlar. Et fiyatını artırıp, et satarlar. Deri fiyatını artırıp, deri satarlar. Vejetaryen iseniz, sizi tam üyeliğe almamakla tehdit ederler. Vejetaryenlikten vazgeçerseniz, ineğiniz olmadığı için almazlar.

Rusya Federasyonu: İki ineğiniz varsa, birisini mafya çalar.Çalınan ineğin bulunması için, diğerini de rüşvet olarak verirsiniz. Kısa süre buldukları tavuk ile kapınızı çalarlar. Tavuğunda yarısını alırlar. Sonra mafya sizi de çalar.

Yunanistan: İki ineğiniz varsa, din değiştirmezseniz ve ineklerinizin atasının Elen olduğunu kabûl etmezseniz, hiçbirisini hiçbir zaman göremezsiniz.

Suudi Arabistan: İki ineğiniz varsa, birisini satıp en büyük ciplerden alırsınız. Artan para ile depoyu doldurup, kalan ineğiniz ile beraber çölü dolaşırsınız.

Japonya: İki ineğiniz varsa, servet sahibi sayılırsınız. Onları iki dvd oynatıcı, iki diz üstü bilgisayar, üç robot ve altı orijinal yazılım ile değişirsiniz. Sonra onları satıp karnınızı doyurmaya çalışırsınız.

ABD: İki ineğiniz varsa, önce onlara testosteron hormonu enjekte edip büyütürsünüz, sonra özel vitaminlerle daha da büyütürsünüz. Rüyanızda kredi veren bir banka sayesinde bir hamburgerci açarsınız. Sonra hamburger gözden düşer, rüyanızda kredi veren banka parayı geri almak için son gömleğinize bile el koyar. Siz de ya sokakta ya da bir ahırda ineklerle yaşarsınız. Sonra sosyal sigortanız olması için orduya başvurursunuz. Eğer ordu sizi almazsa, iki inek çalıp her şeye yeniden başlarsınız.

Almanya; İki ineğiniz varsa, sisteme verebileceğiniz kadar inek verirsiniz, ihtiyacınız kadar süt alırsınız. İnek de süt de serbest pazar şartlarında işlem görür ve değerini bulur. Farkı sağlıklı olmanız için devlet sübvanse eder. Devlet sonra bunun akıllıca olmadığını düşünür ve ne inek verir ne de süt.

Çin; İki ineğiniz varsa, ya devlet ikisini elinizden alır ve bütün halka paylaştırır -bu durumda size bir adet köfte düşer – veya iki yıl sonra beş ineğiniz olur, ama onları sattığınızda elinize yine bir köfte parası düşer. O nedenle iki ineği de kesip, parçalara ayırıp, parçalarından ucuz süs eşyaları yapıp dünyaya satarsınız, kazandığınız para ile on iki inek alırsınız.

Birleşmiş Milletler; İki ineğiniz varsa, birisi BM tedbir almakta geç kaldığı için ölür, bunun tazmini için diğeri de BM’de işe başlar.
Rejimler yine aynı inek örneği ile böyle tarif edilebilir.Rejimlerin kesin tarifi kolay değildir. Ama inek örneği işi bir parça kolaylaştırır. Bir de belki mal rejiminden hareketle evlilik de böyle tarif edilebilir;
Evlilik; İki ineğiniz varsa, sizinle kesinlikle evlenirler.
Evlendikten sonra süt içemezsiniz. Sütü satıp fatura ödersiniz. Gündüzleri süt satar, geceleri elinizde kalan sütten yoğurt yaparak geçinirsiniz. Boşanmadan önce arkadaşları birisini öldürürler, diğerini ise onda emekleri olduğu için alır. Sonra onu satıp parasını arkadaşları ile yer. Siz de bir mandırada işe başlarsınız.

0 yorum

Yorum Gönder